top of page

Organisatiebreed Leren #6: Peer Review

Training is het standaard antwoord op de vraag naar meer vaardigheden binnen complexe samenwerking en onderhandelen. Maar wat als je als organisatie eigenlijk vergroeid bent met complexe samenwerking? Wat als onderhandelen met meerdere partijen en uiteenlopende belangen je core business is? Een serie over wat een aanpak van organisatiebreed leren zoal kan inhouden.



#6   Peer Review

Naast evaluatie als interne leermethode kan peer review een zeer waardevolle toevoeging zijn. Peer review is een veel lichtere vorm van intern leren waarbij externe experts met een frisse blik vragen stellen over aannames en strategie in complexe onderhandelingsvraagstukken. Deze externen hoeven niet van buiten te komen, maar kunnen ook collega’s binnen dezelfde organisatie zijn, zolang ze maar geen onderdeel uitmaken van het team dat midden in de onderhandelingen zit. Een peer review exercitie duurt gemiddeld een halve dag tot een dag. In tegenstelling tot formele evaluaties kent het peer review model bewust geen formele rapportage; verkregen inzichten zijn exclusief bedoeld om het desbetreffende team te helpen. Zodoende voorkomt het peer review model een belangrijk nadeel van formele evaluaties: de geïnterviewde medewerkers nemen een defensieve grondhouding aan met betrekking tot de keuzes van het team waarin ze zitten.


Het peer review model in onderhandelen is afkomstig uit de internationale NGO wereld en wordt inmiddels breed ingezet als een snelle, goedkope en effectieve leermethode door humanitaire en mediatie organisaties van welke de staf in verschillende conflictgebieden actief is. Het proces is toepasbaar binnen overheden, bedrijven of maatschappelijke organisaties die zich in complexe meerpartijenonderhandelingen begeven waarin grote belangen op het spel staan. Een peer review proces wordt extern of intern gefaciliteerd door een professional getraind in de leermethode.

bottom of page