top of page

Life is not about cashing: In gesprek met Eva Schutte

Eva Schutte is de oprichter van ZAM, de ZuidAs Mediators, van waaruit later de Vereniging voor Zakelijke Mediation (ook ZAM geheten) ontstond. Ze begon zeven jaar geleden voor zichzelf met ReulingSchutte, het eerste Mediationkantoor in Nederland dat zich focust op zakelijke conflicten.Als advocaat werkte je aan juridische oplossingen van geschillen. In 2002 gooide jij het roer om. Waarom?


“Ik merkte dat ik als advocaat vaak suboptimaal bezig was. Als advocaat bevind je je namelijk in een koker, je ziet het geheel niet. De processen duren lang, kosten veel geld en je kunt je afvragen of de oplossingen goed zijn.”


Mediation is oplossings- en toekomstgericht

Hoe komt dat, denk je?


“In de advocatuur wordt het 'toernooimodel' nog veel toegepast. Je gaat de arena in, je hebt je goed voorbereid en kiest de aanval en de verdediging. Zo kom je nooit samen tot probleemoplossing."


Hoe pak jij het tegenwoordig zelf aan?


"Ik betrek de mensen zelf bij het proces, ik ga op zoek naar wat mensen écht verder helpt. Het levert je altijd wat op als je probeert de ander te begrijpen en een verbinding met de ander kunt leggen. Een positieve insteek helpt altijd, you get what you give. Daarom geloof ik van harte in het werk van een mediator. Mediation is oplossings- en toekomstgericht.”


Wat heb je geleerd van de samenwerking met Saskia Reuling, jouw medeoprichter en partner?


“Saskia is heel anders dan ik, een echte aanvulling op mijn kwaliteiten. Ik ben bijvoorbeeld wat rustiger en afwachtender. Zij schuwt de confrontatie niet en haar aanpak heeft me veel inzicht gegeven. Zo kun je de ander bijvoorbeeld tot inzicht brengen dat hij of zij wellicht zelf een onderdeel van het probleem is.”


Wat kan een conflict toch veel losmaken tussen mensen en wat is het mooi als je een rol kunt spelen in het oplossen van conflicten

Wie inspireren je op het gebied van mediation en onderhandelen?


“Machteld Pel is voor mij een grote bron van inspiratie. Machteld is nu gepensioneerd, maar was rechter en mediator van het eerste uur. Zij kon zo goed vragenderwijs tot de essentie van de problematiek komen. Daar heb ik veel van opgestoken.”


"Ik heb ook veel boeken van de Harvard School verslonden, beginnend met Getting to Yes, geschreven door Roger Fischer en William Ury. Een geweldig boek, waar je als mediator veel aan hebt.”


"Daarnaast vind ik Carnage van Roman Polanski een hele inspirerende film. Het gaat over een ruzie tussen twee echtparen, die zich tot steeds grotere hoogten ontwikkelt. Je ziet hoe de karakters elkaar steeds meer in de weg gaan en het steeds moeilijker wordt om constructief tot een oplossing te komen. Wat kan een conflict toch veel losmaken tussen mensen en wat is het mooi als je een rol kunt spelen in het oplossen van conflicten.”


Je vertelt met enthousiasme over je vak waarbij je mensen wilt verbinden om tot duurzame oplossing te komen. Hoe kijk jij naar de huidige situatie in de wereld?


"Ik zag net een interview met de zus van Megan Markle, de vrouw van de Britse Prins Harry. Zij gaat een reality televisieprogramma maken en tijdens dit interview werd haar werd gevraagd of dat wel handig was. Dit natuurlijk gelet op de precaire situatie waarin Meghan zich bevindt. Haar zus antwoordde: 'Life is all about cashing!'”


“In dat ene zinnetje komt een heleboel samen. Het baart mij grote zorgen dat het steeds meer gaat over geld, macht, ego's, en het vooropstellen van eigen belangen. Het consensusmodel, een model waar ik erg in geloof staat steeds vaker ter discussie. De Obama way, praten, luisteren en tot een oplossing komen, lijkt er steeds minder te zijn. Er lijkt een grote opkomst van leiders die rammelen aan die fundamenten. En dat baart mij zorgen. Op mijn manier probeer ik daar iets aan te doen in mijn werk, in mijn directe omgeving, in de besturen waarin ik zit. Het zijn kleine stapjes, maar dat is mijn manier om te helpen de wereld een beetje beter te maken. Life is not about cashing!”

Comentarios


bottom of page